Snel navigeren:

Spinnenwebkrasjes, Was(straat)krasjes, swirls. Verschillende benamingen voor hetzelfde fenomeen. Die kleine ronddraaiende krasjes die je vooral ziet als de zon er op schijnt. Swirls maken de lak niet alleen minder glanzend, maar ook minder glad. Hierdoor wordt de lak minder eenvoudig te onderhouden. Deze krasjes zijn de ergernis van vrijwel iedere autoliefhebber. Maar hoe raak je ze kwijt?

Car detailing

Waardoor krijg je wasstraatkrasjes?

Merk je doffe kringetjes of fijne krasjes op je lak na een bezoek aan de wasstraat? Grote kans dat je last hebt van zogeheten swirls. Wasstraatkrasjes ontstaan doordat harde borstels en vuildeeltjes tijdens het wassen over de lak schuren. Vooral in oudere of slecht onderhouden wasstraten bevatten de borstels zand en vuil, waardoor fijne krasjes (ook wel swirls genoemd ) in de blanke laklaag ontstaan. Gelukkig zijn ze eenvoudig te verwijderen met de juiste aanpak.

Een simpele uitleg voor het verwijderen van swirls uit je autolak

Hoe erg swirls soms ook lijken, in werkelijkheid valt het allemaal wel mee. Swirls zijn met relatief milde producten te verwijderen en het resultaat verfraaid niet alleen de auto, maar voegt ook waarde toe.

En de oplossing is eigenlijk voor de hand liggend. De lak weer vlak maken door de lak licht te schuren met een polijstmiddel op een polijstmachine. Deze vorm van lakcorrectie noemen we polijsten. Door de lak uit te vlakken op deze manier zal de lichtreflectie homogener zijn en zal de lak dieper en glanzender lijken. 

De lak van een auto is vaak rond de 40-80 micron / micrometer. Dat is ongeveer 0,001 mm. Bij het polijsten haal je steeds een paar micron per keer weg. Hoewel je dus niet zo snel door de lak heen zult polijsten is het wel belangrijk om vooraf wat onderzoek te doen. En de volgende vragen te stellen:

  • Is de auto (deels) over gespoten? En zullen sommige panelen zich anders gedragen dan anderen?
  • Is het een lak met of zonder blanke lak laag? Een auto zonder blanke laklaag, een zogenaamde unilak, is dunner dan een laklaag met blanke lak.
  • Is de auto al vaker gepolijst? Hoewel het om een paar micron per keer gaat, kan na 10 jaar lang, jaarlijks polijsten natuurlijk wel minder lak aanwezig zijn.
  • Wat is de staat van de lak? Naast veel swirls ook diepere krassen?
  • Etc.

Mocht je de dikte zeker willen weten kun je een lakdiktemeter gebruiken.

De juiste producten voor het poetsen van je auto kiezen.

Als je weet wat de staat van de lak is, kun je een plan van aanpak maken. Er zijn polijstmiddelen in verschillende groftes. Deze bepalen de mate van lakcorrectie afhankelijk van de grootte van de schurende deeltjes. Hoe groter ze zijn, hoe meer ze het oppervlak zullen “schuren”. Zie het als het verschil tussen het gebruik van zeer grof en zeer fijn schuurpapier, alleen op een microscopisch niveau.

Een grof of heavy polijstmiddel corrigeert de lak snel, maar een fijne nabewerkingnodig met fijnere poetsmiddelen om de afwerking te verfijnen. Vaak is een middelfijn product genoeg voor het verwijderen van swirls. Test dit op een klein onopvallend deel om je ideale combinatie te vinden.

Hoe voorkom ik nieuwe wasstraatkrasjes?

Wil je een blijvend diepe glans zonder swirls of fijne krasjes? Dan is het belangrijk om te weten hoe je nieuwe wasstraatkrasjes voorkomt. De grootste boosdoener is de borstelwasstraat. De harde borstels vol vuildeeltjes schuren tijdens het wassen over je lak en veroorzaken zo microkrassen. Kies daarom bij voorkeur voor een touchless wasstraat (zonder borstels), waar alleen waterdruk en reinigingsmiddelen worden gebruikt.

Voor de beste bescherming raden wij aan om je auto zelf met de hand te wassen. Gebruik daarbij altijd de twee-emmermethode: één emmer voor het sop en één voor het spoelen van je washandschoen. Zo voorkom je dat je vuil opnieuw over de lak sleept. Werk met een zachte microvezel washandschoen en een pH-neutrale shampoo om de lak veilig te reinigen.

Na het wassen is het essentieel om de auto goed te drogen met een hoogwaardige droogdoek, zodat er geen kalk- of vuilresten achterblijven. Een goede beschermlaag, zoals een wax, sealant of keramische coating, helpt bovendien om toekomstige krasjes te voorkomen doordat vuil minder grip krijgt op het oppervlak. Lees ook ons artikel over Auto wassen zonder krassen, voor een uitgebreide tutorial.

Tip!: Bescherm je lak na elke wasbeurt met een quick detailer of drooghulp voor extra glans én minder wrijving bij het drogen.

De waardering van elitecarcare.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 544 reviews.