Geplaatst op Geef een reactie

Auto Wassen zonder krassen – Stap voor stap uitleg

Wassen auto

Je auto wassen. Iedereen doet het anders. Onze specialisten krijgen vaak de vraag: “Hoe kan ik nu zorgen dat er geen krassen / swirls in mijn auto komen?”. Het antwoord is altijd hetzelfde. Was je auto (met de hand!) op een juiste manier. Hoe? Nou dat gaan we nu behandelen.

Een klein tipje van de sluier. De zeem en de spons kunnen in de kliko in.

Zelf auto wassen? | Wat hebben we nodig?

Ik zal allereerst uitleggen waarom de zeem en spons niet meer kunnen als autoliefhebber. De traditionele spons heeft een open structuur waarin zand en vervuiling opgenomen wordt. Echter hoopt het zand zich op waardoor je krassen krijgt. Een spons krijg je ook nooit helemaal schoon, dus gaat het van kwaad tot erger. Een zeem heeft hetzelfde verhaal. Doordat er korreltjes zand tussen de zeem en de lak blijven zitten, krast dit op de lak. Niet meer doen dus..

Emmers

We beginnen bij de basis. Namelijk emmers. Ja met een s, dus meervoud. Niet 1, niet 2, maar 3 emmers. Deze emmers voorzien we van een zogenaamde grit guard. Dit is een soort filter die onder in de emmer komt te liggen. Deze zorgt dat vuil en gruis van de washandschoen in de emmer blijven. Zo ga je het auto wassen op een veilige manier uitvoeren

Maar terug komend op die emmers.. 1 Emmer gebruiken we als spoelemmer om je washandschoen schoon te maken en 1 emmer bevat shampoo voor het auto wassen. De laatste emmer is voor de velgen en bevat velgenshampoo. Deze emmers vullen we allemaal met schoon, lauwwarm water.

Washandschoenen

Het wassen van de lak doen we dus niet met een spons.. Dat heb ik nu wel benadrukt.. Maar met een washandschoen. Er zijn verschillende types (kortharig, langharig, microvezel, lamswol etc.), ieder met zijn eigen eigenschappen. Bij wol is onderhoud belangrijk. Een wollen mitt kan namelijk niet in de wasmachine en moet gekamd worden. Een Microvezel is makkelijk te wassen (zonder wasverzachter), maar heeft een iets verhoogde kans op swirls. (Hier zal ik een aparte pagina aan wijden).

Bij het auto wassen heb je minimaal 2 washandschoenen nodig. 1 voor de bovenkant van de auto en 1 voor de onderkant. En daarmee bedoel ik het onderste deel van de zijkanten van de auto. Dit zijn de minder in het oog springende delen, maar ook de meest vuile delen.

Je kunt voor de velgen nog een aparte washmitt paken of kiezen voor een velgenborstel.

Washmitt

Droogdoek

Een grote microvezeldroogdoek zorgt ervoor dat het water van de auto af gaat en dat eventueel resterende vervuiling mee gaat zonder krassen. Met een goede, grote droogdoek zou je 2 auto’s droog moeten kunnen maken.

Stap 1: Foamen

Je zal denken.. Zo alles staat klaar. We gaan wassen! Nope.. Nog lang niet..
We gaan de dikste vervuiling verwijderen zonder de auto überhaupt aan te raken. Namelijk door middel van foamen. Een zogenaamde pre-wash snowfoam. Dit is een geconcentreed, PH neutraal product wat we door middel van een foamgun en een hogedruk reiniger over de auto spuiten.

Laat dit een paar minuten inwerken, zodat het foam het vuil kan losweken. En spuit daarna de auto goed en grondig af met de hogedruk. Nu is het dikste vuil verwijderd en blijft het fijn zand over.

Tip: Plan het auto wassen en foamen van de auto in de schaduw en niet op het warmste moment van de dag. Zo voorkom je dat producten opdrogen en in de lak branden.

Stap 2: Velgen en banden

Yes.. Nu gaan we de auto wassen.. Nope.. We doen eerst de velgen.. Het is zonde als je auto straks droog staat te blinken en dat je dan weer met producten en water aan de gang moet.

De velgen kun je eerst voorbehandelen met een Non-ferro velgen reiniger. Dit ‘eet’ de remstofdeeltjes op de velgen op en reinigt de velg op een veilige en grondige manier. De velgen kun je vervolgens schoon boenen (met beleid) met een washmitt of velgen borstel. Eventuele moeilijk bereikbare plaatsen (zoals de boutgaten) kun je met een detailbrush (soort kwast) nog meepakken.

Spuit nu de velgen ook weer goed schoon.

Stap 3: Pre-wash

Voor dat je het gaat zeggen… Nee we gaan nog steeds niet je auto wassen. Eerst gaan we kijken of we de voorkant van de auto ook met Non Ferro in moeten spuiten om eventuele ijzerdeeltjes te verwijderen en we gaan de dode insecten / teerresten verwijderen met een insectenverwijderaar. Spray dit simpelweg op de lak en haal het weg met een washmitt.

Insecten verwijderen auto

Stap 4: Auto wassen

Ja! Het moment is aangebroken. We gaan de auto wassen. Is de spoelemmer nog mooi schoon? Zit er een milde (PH neutrale) shampoo in de wasemmer? Nou werk dan maar van boven naar beneden met de washandschoen. Zorg dat je na ieder paneel de washandschoen schoonmaakt in de spoelemmer en weer voorziet van nieuwe (20-25 ml) shampoo in de wasemmer. Zo pak je met de eerste washmitt de motorkap, het dak, de kofferbak en de bovenste helft van de zijkanten mee. De bumpers en de onderkant pak je dan mee met de 2e washmitt.

Alles gehad? Dan kunnen we naar het volgende deel. Spoelen:

Wassen met Bubblicious

Stap 5: Schoonspoelen

BAM! We pakken de hogedruk weer en gaan knallen!… Nee stop.. We pakken de tuinslang!.. Huh… Jazeker.. Deze stap doen we met beleid. Haal alle opzetstukken van de tuinslang, totdat je alleen de slang over hebt. Zet de kraan aan en met deze straal ga je van boven naar beneden de auto bij langs. Deze straal zorgt voor een constante waterstroom, waardoor je vuil en ook het meeste water van de auto laat glijden. Het drogen wordt hierdoor een stuk makkelijker.

Stap 6: Drogen

Pak nu de grote droogdoek en leg hem op het dak. Pak de puntjes en trek hem voorzichtig met lange banen over het dak. Herhaal dit bij de vlakke delen. Voor de zijkanten kun je de droogdoek 2x dubbel vouwen en zo de auto droog maken. Pak voor de velgen weer een aparte doek.

Als het goed is blijft een vlekvrij en droog resultaat over.

Stap 7: De ramen

Tot slot kun je met een goede windowcleaner de ruiten nog schoonmaken tot een streeploos, schoon resultaat ontstaat. Op deze manier heb je het auto wassen op een nette en complete manier aangepakt. Goed bezig!

Ramen auto wassen
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *