Geplaatst op 4 Reacties

Waarom verkleuren rode auto’s?

“Ik zou nooit een rode auto kopen, die worden na verloop van tijd dof en roze!” Een tijdje geleden zat ik op een verjaardag, waarbij één van de feestvierders dit riep. De overige aanwezigen knikten en stemden in. Dat is toch een feit? Het antwoord is:  zeker niet!

Niet alle rode auto’s verkleuren

De reden waarom sommige rode auto’s verkleuren ligt in de opbouw van de lak. Bij moderne auto’s is de onderste laag een primer, daarbovenop komt een kleurlak en als bescherming komt er een blanke lak op. Deze blanke lak beschermt je lak tegen de elementen en tegen UV licht.

Oudere auto’s hebben deze laatste laklaag vaak niet. Dit noemen we een uni-lak. De reden dat deze uni-lakken verkleuren ligt in de samenstelling hiervan. Oude lakken bevatten natuurlijke organische pigmenten die o.a kalk bevatten. Het UV licht uit de zon zorgt er voor dat dit pigment gedeeltelijk wordt afgebroken en dat een witte waas zichtbaar wordt. Deze samenstelling werd langer in de rode lak, omdat er nog geen goede alternatieven met synthetische pigmenten beschikbaar waren. Deze lakken zijn dus tot ver in de jaren 90 gebruikt.

Een andere reden voor verkleuring, is het slecht onderhouden van de lak. Vervuiling en uitdroging kunnen de bovenste laag van de lak matter laten lijken.

Maar rood heeft ook nog een natuurkundig nadeel. Rode kleurstoffen in de lak reflecteren het rode kleuren uit het licht. Kleuren met een korte golflengte (waar ook veel UV-licht in zit) worden geabsorbeerd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de rode samenstelling in de lak wordt aangetast.

Hoewel een rode lak dus inderdaad vatbaarder is voor verkleuring, kunnen groene, zwarte, gele en blauwe uni-lakken net zo goed verkleuren.

Kan de verkleuring worden opgelost?

Het antwoord is ja! Uiteindelijk is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Dus het aanbrengen van een beschermende wax of coating zal de lak beschermen tegen UV-licht en vervuiling, waardoor de kans op verkleuring veel minder wordt.

Is je lak al verkleurt, dan kun je dit corrigeren door de bovenste laag van de lak te kleien (lees ook onze blog over kleien) en te polijsten. Hiermee schuur je eigenlijk een flinterdun laagje van de lak af. Dat is het verkrijte deel. Na het polijsten zal de doffe laag verdwenen zijn en krijg je de originele kleur terug. Let op dat je niet teveel verwijderd, want dan ben je verder van huis.

Rode auto polijsten

Hadden ze dan gelijk? Geen rode auto meer kopen?

Als je een auto met een bouwjaar van het jaar 2000 of nieuwer koopt is er vrijwel nooit meer sprake van een unilak. Als er een fatsoenlijke blanke lak op je auto zit, zal je geen last hebben van verkleuring en is de lak te onderhouden zoals iedere andere auto. Wil je dus een relatief nieuwe rode auto aanschaffen? Dan hoef je je geen zorgen te maken.

Maar uiteraard moet je iedere autolak onderhouden om het in showroomstaat te houden.

4 gedachten over “Waarom verkleuren rode auto’s?

 1. Welke voorzorgen moet ik nemen bij de aankoop van een nieuwe Renault Kangoo ( 2021 ) in terracotabruin of karmijnrood.
  Zijn er nog voorzorgen te nemen om een optimaal resultaat te bereiken met deze nieuwe Kangoo.
  Alle tips zijn van harte welkom.
  Mvg
  Mario Legein

  1. Hallo Mario,

   Het belangrijkste is om een goede beschermlaag (zoals een wax) periodiek aan te brengen en deze te onderhouden. Kijk bijvoorbeeld eens bij onze autowaxen voor een goede bescherming. http://64.225.75.134/exterieur/bescherming-en-finish/wax/

   Ook raden we je aan om de auto goed te wassen, met de juiste reinigingsmiddelen. Mocht je niet weten welke producten je moet kiezen hebben we een slimme bundel voor je met alle benodigdheden in 1 bundel: http://64.225.75.134/good-stuff-wash-kit/

 2. Leuk dat ik vandaag weer iets nieuws kon leren. Nooit verwacht dat moderne auto’s drie lagen hebben en oude auto’s alleen twee. Ik nam altijd aan dat de natuurlijke elementen een grote invloed hebben bij de verkleuring, maar ik heb er nooit bij stilgestaan waar het probleem echt vandaan komt. Is dit alleen bij rode kleur of ook andere kleuren? Zo zie je dat moderne auto’s veel beter zijn ontwikkeld. Zelfs het inbraakpreventie hebben ze verbeterd met startblokkering en andere opties.

  1. Hoi Monique,

   Dit zie je ook bij andere kleuren met een unilak. Dit noemen we dan verkrijting. Dan wordt een zwarte auto of een blauwe auto ook wat mat. Daarnaast zie je vaak ook kleurverschil ontstaan bij gele auto’s. Dit heeft een extra reden, namelijk dat het gele pigment afgebroken wordt door UV licht. Dit kan zelfs bij moderne auto’s met blanke lak gebeuren. De auto regelmatig voorzien van een mooie waxlaag zal dit fenomeen tegen gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.