“Ik zou nooit een rode auto kopen, die worden na verloop van tijd dof en roze!” Een tijdje geleden zat ik op een verjaardag, waarbij één van de feestvierders dit riep. De overige aanwezigen knikten en stemden in. Dat is toch een feit? Het antwoord is: zeker niet!
Niet alle rode auto’s verkleuren
De reden waarom sommige rode auto’s verkleuren ligt in de opbouw van de lak. Bij moderne auto’s is de onderste laag een primer, daarbovenop komt een kleurlak en als bescherming komt er een blanke lak op. Deze blanke lak beschermt je lak tegen de elementen en tegen UV licht.
Oudere auto’s hebben deze laatste laklaag vaak niet. Dit noemen we een uni-lak. De reden dat deze uni-lakken verkleuren ligt in de samenstelling hiervan. Oude lakken bevatten natuurlijke organische pigmenten die o.a kalk bevatten. Het UV licht uit de zon zorgt er voor dat dit pigment gedeeltelijk wordt afgebroken en dat een witte waas zichtbaar wordt. Deze samenstelling werd langer in de rode lak, omdat er nog geen goede alternatieven met synthetische pigmenten beschikbaar waren. Deze lakken zijn dus tot ver in de jaren 90 gebruikt.
Een andere reden voor verkleuring, is het slecht onderhouden van de lak. Vervuiling en uitdroging kunnen de bovenste laag van de lak matter laten lijken.
Maar rood heeft ook nog een natuurkundig nadeel. Rode kleurstoffen in de lak reflecteren het rode kleuren uit het licht. Kleuren met een korte golflengte (waar ook veel UV-licht in zit) worden geabsorbeerd. Dit zorgt ervoor dat een deel van de rode samenstelling in de lak wordt aangetast.
Hoewel een rode lak dus inderdaad vatbaarder is voor verkleuring, kunnen groene, zwarte, gele en blauwe uni-lakken net zo goed verkleuren.
Kan de verkleuring worden opgelost?
Het antwoord is ja! Uiteindelijk is voorkomen uiteraard beter dan genezen. Dus het aanbrengen van een beschermende wax of coating zal de lak beschermen tegen UV-licht en vervuiling, waardoor de kans op verkleuring veel minder wordt.
Is je lak al verkleurt, dan kun je dit corrigeren door de bovenste laag van de lak te kleien (lees ook onze blog over kleien) en te polijsten. Hiermee schuur je eigenlijk een flinterdun laagje van de lak af. Dat is het verkrijte deel. Na het polijsten van je auto zal de doffe laag verdwenen zijn en krijg je de originele kleur terug. Let op dat je niet teveel verwijderd, want dan ben je verder van huis.
Hadden ze dan gelijk? Geen rode auto meer kopen?
Als je een auto met een bouwjaar van het jaar 2000 of nieuwer koopt is er vrijwel nooit meer sprake van een unilak. Als er een fatsoenlijke blanke lak op je auto zit, zal je geen last hebben van verkleuring en is de lak te onderhouden zoals iedere andere auto. Wil je dus een relatief nieuwe rode auto aanschaffen? Dan hoef je je geen zorgen te maken.
Maar uiteraard moet je iedere autolak onderhouden om het in showroomstaat te houden. Dit doe je onder andere door het voeden en beschermen van de lak. Ook kun je ervoor kiezen om je auto machinaal te poetsen. Check onze blog over het machinaal poetsen van je auto in 6 stappen.
Welke poets producten moet je gebruiken bij een rode auto?
Om je auto mooi rood te houden zijn er enkele producten die je zeker in je auto poets verzameling moet opnemen. Deze producten beschermen het pigment in de rode lak en halen het mooiste in de auto naar boven.