In de seizoenen met veel regen en koud weer is het een veelvoorkomend probleem; beslagen autoruiten. Het beslaan van ramen en voorruiten is niet alleen onhandig, maar ook erg gevaarlijk. De opeenhoping van kleine waterdruppeltjes of ijskristallen kan het zicht van de bestuurder blokkeren en afgeleid rijden en ongelukken veroorzaken.
Dat mistige autoruiten vervelend zijn kunnen we ons allemaal wel voorstellen, maar hoe los je beslagen ramen op? Wij weten raadt. Met onze tips kun je veilig de weg op. We vatten ze kort samen:
- Breng geen vocht naar binnen
- Geef vocht een weg naar buiten
- Gebruik een coating, zelf aan de binnenkant.
- Zorg voor schone ramen
- Laat de verwarming zijn werk doen
- De airco aanzetten
- Luchtontvochtigers gebruiken
- Huishoudelijke middeltjes (zout, rijst en kattengrit)
We zullen deze tips verder bespreken in dit blogartikel. Maar eerst zullen we ingaan om de oorzaak.
Waarom beslagen de ramen van de auto?
Eigenlijk is de reden waarom de ramen van je auto beslaan niet zo ingewikkeld. De luchtvochtigheid in de auto is hoger, dan de luchtvochtigheid buiten de auto.
In de koudere en nattere perioden van het jaar gaat dit sneller omdat koude licht minder vocht absorbeert dan warme lucht. Gecondenseerd vocht kiest dan een andere plek om zich aan te hechten, zoals je autoruit. Je ziet dit vaker bij auto’s die minder geventileerd worden, omdat ze bijvoorbeeld langer stil staan.
Wist je dat een boete voor het rijden met beslagen autoruiten wel tot 230 euro kan oplopen? Een goed excuus dus om dit probleem aan te pakken.
Belangrijkste oorzaken van beslagen autoruiten
In de praktijk zijn er een aantal redenen die ervoor zorgen dat de autoruiten beslaan. Hieronder hebben we ze genoteerd in willekeurige volgorde.
- Ademhaling van passagiers en bestuurders
- Regen sijpelt het interieur in door een lek in de rubbers
- Paraplu’s en natte kleding achtergelaten in de auto.
- Natte vloeren door sneeuw of regen aan de schoenen
- Open alcohol of drankjes
- Natte autobekleding veroorzaakt door een open autoruit
Maar hoe los je beslagen autoruiten nu op?
Hoe los je het beslaan van je voorruit op?
Nu je weet wat de oorzaak is van beslagen autoruiten , wil je waarschijnlijk ook de oplossingen wel weten. Veel bestuurders proberen hun ramen en voorruit te ontdooien door ze met hun mouwen af te vegen. Een doekje of sponsje wordt er ook vaak bij gepakt. Dit werkt nauwelijks, omdat je de symptomen bestrijdt en niet de oorzaak. Daarnaast maak je ook vlekken en strepen op je ruiten, waardoor het alleen maar onveiliger wordt.
Dus met deze tips weet je hoe je het wel doet:
Tip 1: Breng geen vocht binnen
Het lijkt soms zo simpel. Maar 90% van de tijd ligt de oorzaak in de nattigheid die bedoeld of onbedoeld naar binnenkomt. Natte of besneeuwde schoenen, natte kleding of een paraplu in de kofferbak en gemorste vloeistoffen zijn vaak de oorzaak. Dit kun je eenvoudig oplossen of voorkomen. Klop je schoenen af voordat je instapt en zorg ervoor dat natte spullen verpakt zijn in een zak of tas.
Ook onbedoeld kun je natuurlijk water naar binnen krijgen. Een lekke deur of raamrubber is vaak de oorzaak. Dit kan lastig op te sporen zijn, maar is zeker de moeite waard.
Ook kun je je interieurfilter checken en verwisselen. Een verstopt interieurfilter zorgt voor een gebrek aan luchtcirculatie. Hierdoor zal de auto van binnen niet goed drogen, wat beslagen autoruiten kan veroorzaken
En onthoudt: Des te meer je in je auto brengt, hoe moeilijker het zal zijn om de mist uit je auto te krijgen.
Tip 2: Geef vocht een weg naar buiten
Ook dit klink weer simpel, maar het is toch echt zo. Een raampje open zorgt er al voor dat de luchtvochtigheid binnen en buiten in balans komen, waardoor de ramen niet meer beslaan. Het ontvochtigen van je auto eigenlijk.
Maar ook de afvoerkanalen van de ventilatie en regenwater zijn belangrijk om te checken. Als deze vol met blad zit, kan het vocht je auto niet uit. Je vind deze onder de motorkap (bij het raam), bij de kofferbak en bij de randen van het panoramabak of schuifdak.
Dit is een stukje onderhoud voor het behoud van je auto. Niet alleen voorkom je beslagen autoruiten, maar je zorgt er ook voor dat schimmels geen kans krijgen.
Een raam coating is de beste methode om te voorkomen dat autoruiten beslaan. Kan dat dan hoor ik je denken? Jazeker! Het is mogelijk om een coating aan de binnenkant van de autoruiten aan te brengen om beslagen ruiten te voorkomen. Deze coatings zijn gemaakt om de druppelvorming op de ruiten te verminderen door het water af te stoten.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Koch Chemie Nano Glasverzegeling zowel binnen als buiten mijn voorruit. Maar het aan de buitenkant is vooral om regel snel van het raam te laten glijden, waardoor het zicht tijdens zware rijomstandigheden toeneemt. Als je deze coating aan brengt ben je weer bijna een jaar van het probleem van beslagen autoruiten af. Lekker toch?
Aanbevolen product
Aanbevolen product
Vuil aan de binnenkant van je voorruit trekt vocht aan, wat resulteert in onnodige condens op je raam.
Gelukkig is het schoonmaken van je voorruit niet lastig. Om het schoon te maken, heb je alleen een glasreiniger en wat papieren handdoeken of een microvezeldoek nodig. Je zult verbaasd zijn hoeveel verschil het maakt.
Het schoonmaken van de binnenkant van je ramen is daarentegen niet altijd eenvoudig. Toch maakt AutoGlanz Moonshine het reinigen van je ramen een fluitje van een cent te maken. Deze is specifiek ontwikkeld voor het gebruik aan de binnenkant van de auto. Het voorkomt dat vuil en vuil zich aan het oppervlak hechten terwijl regendruppels worden afgestoten. Je kunt je voorstellen dat de binnenkant van de auto te maken heeft met ander vuil dan de buitenkant. Vandaar dat een specialistische reiniger geen gekke keuze is.
Tip 5: Laat de verwarming zijn werk doen.
Je kunt de kachel ook gebruiken om de temperatuur van de ramen te verhogen en zo het beslaan te voorkomen. Zorg ervoor dat je de lucht op de ruiten laten blazen en heb geduld. Sommige auto’s hebben een speciale anti-condens setting. Wanneer je de gebruikt, gebruik dan niet de recirculatie-instelling. De nattigheid in de auto wordt namelijk opgesloten door de lucht te laten circuleren.
Waarschijnlijk ken je deze methode wel en weet je dat het altijd even duurt voordat je auto op temperatuur is en de voorruit genoeg kan verwarmen. Probeer dit geduld op te brengen. Want onthoudt… De boete is fors.
Tip 6: Doe je airco aan!
Het is -3 graden buiten. Je zit te klappertanden, een drup hangt aan je neus en wij adviseren om de airco aan te zetten? Climate Control is toch echt een van de meest effectieve technieken om beslagen autoruiten snel op te lossen. Een airconditioner is namelijk een apparaat dat vocht uit de lucht in een voertuig trekt. Zet de temperatuur van de airconditioner hoger met behulp van de climate control en je hoeft niet te bevriezen.
Tip 7: Luchtontvochtigers gebruiken
Een silica auto-luchtontvochtiger werkt op dezelfde manier als de silicapakketten die in kledingzakken worden geplaatst om vocht uit de stof te houden. Plaats het silica-luchtontvochtigerpakket van de auto in de auto om overtollig vocht te helpen elimineren.
Tip 8: Huishoudelijke middeltjes? Oma weet raad
In lijn met tip 7 van de lucht ontvochtigers zijn er ook huis, tuin en keuken middeltjes die je kunnen helpen als je niets ander voor handen hebt.
- Zakjes kattenbakvulling: Dit zijn zakjes met granulaat van klei of silica gel dat waterdamp opneemt. Je kunt deze zakjes op verschillende plekken in huis neerleggen om de luchtvochtigheid te verminderen.
- Zout: Door een bakjes zout te plaatsen, kan het zout waterdamp opnemen en de luchtvochtigheid verminderen.
- Ditzelfde principe kun je gebruiken met filterkoffie of rijst.
Het zal niet zo effectief zijn als de andere methodes, maar beter iets dan niets.
Mocht je al veel water in je interieur hebben en wil je dit effectief oplossen? Gebruik dan een extractiemachine zoals de Rotador Spray-Vac om het vocht uit bekleding en textiel te zuigen.
Zorg er om veiligheidsredenen voor dat je ramen volledig vrij zijn voordat je de weg op gaat. Nu je weet wat je moet doen, is het tijd om je ramen condensvrij te maken.