Resultaat 1–12 van de 70 resultaten wordt getoond
Resultaat 1–12 van de 70 resultaten wordt getoond
Wat is de beste polijstpad voor het polijsten van mijn auto?
Om erachter te komen wat de beste polijstpads voor jou zijn moet je een aantal dingen weten. Zo is het belangrijk om te weten welke materialen, formaten, kleuren en andere afwegingen er zijn bij de aanschaf van een polijstpad. En die keuze is best wel belangrijk, want de effectiviteit van de polijstbeurt wordt bepaald door de polijstmachine, de polijstmiddelen en zeker ook door de polijstpads. Deze te beter deze combinatie op elkaar afgestemd is, des te beter je resultaat zal zijn.
Daarom een aantal tips:
Kies het juiste formaat polijstpads voor jouw machine
De meeste DA polishers hebben een steunplaat, ook wel backingplate genoemd van 5 inch ofwel zo’n 125 mm. Om tot een perfecte pasvorm te komen is een polijstpad van 5 of 5,5 inch perfect. Dit komt in de praktijk vaak neer op 123 mm, 125 mm of 130 mm. Dit is ook het mooiste formaat pad voor de meeste auto’s. Dit is goed werkbaar bij de vele rondingen en hoeken van een personenauto. Daarmee valt de polijst pad mooi in de vele rondingen en hoeken van de carrosserie. Ietsjes te groot is niet erg, zo verminder je het risico dat de steunschijf de lak raakt. Maar het is niet wenselijk om een 6 inch pad op een 5 inch steunschijf te doen. De randen gaan dan zwabberen en krijgen geen steun. Dit gaat ten koste van de controle en effectiviteit. Wat sommige polijstpads producenten doen is de pad schuin op te laten lopen. Zo krijg je een iets groter contactvlak met de lak, zonder het zwabberen.
Long throw polishers (met een 15 mm of 21 mm uitslag ) en roterende polishers hebben een grotere 6 inch steunplaat (150 mm). Hierop gebruik je 6 inch pads van 150 mm. Die zijn handig als je een groter oppervlak moet polijsten bijvoorbeeld bij een bestelbus of boot.
Heb je een mini-polisher? Kijk dan goed naar het formaat van de backingplate van je machine. Dit kan 75 mm, 45 mm, 40 mm of 30 mm zijn. De juiste polijstpads zijn hierbij erg belangrijk.
Kies een polijst pad van het juiste materiaal. Foampads, Microvezel pads of Lamswol polijstschijven
Er zijn verschillende soorten polijstschijven van verschillende materialen. Zo heb je:
Het principe van iedere soort plolijstpad is hetzelfde. Je plakt hem met klittenband op je machine en je gebruikt er polijstmiddel op om te polijsten. Daar houdt de overeenkomst ook op. De verschillende materialen zorgen namelijk voor hele andere eigenschappen van de polijstpads.
Zo zijn de foampads verreweg de meest gebruikte en meest populaire polijstschijven op de markt. Deze poetspads zijn geschikt voor iedere lak en komen vaak in verschillende kleuren. Die kleuren corresponderen met de hardheid. Des te harder het schuim van de polijstpad is, des te groter de correctie op de lak is. De hogere dichtheid van het van het schuim helpt om het polijstmiddel effectiever te verwerken op de lak tijdens het polijsten.
Daarnaast is een relatief nieuw fenomeen de microvezelpads. Microvezel polijstschijven bevatten microvezel haren en geven meer correctie kracht dan foampads. Hiermee kun je sneller en effectiever correctie behalen en worden bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met een excentrische polijstmachine wanneer je wat extra’s nodig hebt. Wel genereren ze wat meer warmte en zul je goed op moeten letten bij het polijsten. Een goed middel om de temperatuur tijdens het polijsten te managen is Detailing Kingdom Celebrate.
En ook zijn er nog wollen of lamswollen polijstpads op de markt. Dit zijn polijstpads die al jaren gebruikt worden in combinatie met roterende polijstmachines. De wollen polijstpads zijn dankzij de lamswollen haren erg effectief om ernstig verweerde lakken of diepe krassen te polijsten. Ze hebben een hoge lakcorrectie en gaan, bij juist gebruik, lang mee. Wel genereren lamswollen polijstschijven meer warmten en zal er met beleid mee omgegaan moeten worden.
Let op de kleuren van de polijstschijven
De kleuren combinaties van de polijstschijven verschillen vaak per merk. Lees daarom goed de beschrijvingen van de artikelen.
Koch Chemie heeft het makkelijk gemaakt. De polijstschijven van Koch Chemie corresponderen met de kleurencodes van de polijstmiddelen van Koch Chemie. Zo is de Heavy Cut (grof polijstmiddel) rood qua label. De polijstpad heeft een rode achterkant zodat je de juiste keuzes maakt.
Maar let op. Een rode pad hoeft dus niet bij ieder merk hetzelfde te betekenen. Waar bij Koch Chemie een rode pad staat voor een harde, grove polijstschijf is het bij Detailing Kingdom niet zo. Daar is de rode polijstschijf een zachte pad voor het afwerken van de lak.
Let op de vorm van het contactoppervlak van de polijstpads.
Steeds meer fabrikanten experimenteren met polijstpads om tot een zo effectief mogelijk resultaat te komen. Traditioneel gezien waren foampads volledig van foam en hadden vaak een zogenaamde closed cell structuur. Tegenwoordig worden polijstpads in het productieproces ingespoten met een gas dat een open celstructuur aan de poetspad geeft. Hierdoor kan de warmte beter weg, wordt het polijstmiddel beter opgenomen en is hij ook makkelijker reinigen.
Ook kiezen producenten ervoor om in het midden van de pad nog een extra gat te maken. Dit helpt bij het centreren van de pad, het reinigen en ook weer bij de geleiding van warmte.
Maar sommige producenten gaan nog een stapje verder. Zo zie je steeds vaker een wafelstructuur, diamantpatroon of webpatroon in de polijstpads verschijnen. Het idee is dat dit deze aspecten nog meer verbeteren waardoor de effectiviteit van de foampads nog beter worden. Wat vind jij fijn? Test het zelf.
Zit er verschil in polijstschijven voor excentrische of roterende machines?
Er zit zeker verschil in de polijstschijven die geschikt zijn op voor excentrische of roterende machines. Bij roterend polijsten wil je 3 aspecten controleren; Wrijving, temperatuur en beweging. Hierbij wil je de controle houden om zoveel mogelijk gecontroleerde correctie te krijgen. Daarom worden wollen polijstpads en foampads aanbevolen die optimale controle geven over deze aspecten.
Bij excentrisch polijsten ben je juist bezig om warmte, trillingen en bewegingen tegen te gaan en zoek je polijstpads die het optimale halen uit deze actie. Daarom zijn diamond foam polijstpads of polijstpads met center hole ideaal om trillingen en warmte te reguleren. Ook microvezelpads zijn perfect voor de ervaren detailer die meer uit zijn excentrische machine wil halen.
Ik zie polijstpads in 125 mm, 150 mm en 180 mm. Welke moet ik kiezen?
De keuze voor de afmeting van de polijstpads hangt af van de grootte van de backingplate van de machine die je wilt gebruiken. Heb je een excentrische machine? Dan zul je vaak een 5 inch backing plate hebben die geschikt zijn voor pads van 125 mm (of 123 / 130 mm).
Long trow excentrische polishers met een uitslag van 15 mm of 21 mm kunnen hierin variëren. Soms hebben ze een 5 inch steunplaat en soms een 6 inch steunplaat, geschikt voor 150 mm pads. Check vooraf welke steunplaat jouw machine heeft.
Roterende polishers worden over het algemeen voorzien van een 6 inch steunplaat. Die kun je uitbreiden met losse steunplaten waardoor je ook andere formaten kunt gebruiken. Op een roterende machine zie je vaak 150 mm of 180 mm pads.
Hoe kan ik het beste mijn polijstpads schoonmaken?
Polijst pads kunnen snel vol raken met polijstpasta, waardoor de warmte niet weg kan en er geen vers polijstmiddel kan worden opgenomen. Hierdoor gaat de effectiviteit van de polijstbeurt hard omlaag.
Als je klaar bent met polijsten kun je de pads prima in de wasmachine doen met speciaal microvezel wasmiddel die je ook voor doeken gebruikt. Voeg geen wasverzachter toe, draai op lage temperatuur en doe ze niet in de droger. Ook kun je na de polijstbeurt de pads in APC (een soort allesreiniger) laten weken en uitspoelen met lauw water.
Maar tijdens het polijsten wil je de polijstpads ook schoon maken. Het liefst even na ieder paneel weer beginnen met een schone pad. Idealiter zou je van iedere pad een 5 tal hebben liggen zodat je altijd een schone pad hebt. Of je kunt gebruik maken van een padwasher hiervoor. Heb je die luxe niet? Met een tandenborstel kun je de pad borstelen terwijl je hem draait op de machine. Ook luchtdruk van een luchtpistool kan werken. Let op dat je de polijstpad niet beschadigd.
Tussendoor kun je hem ook uitspoelen met lauw water onder de kraan en met je knokkels schoon wrijven tot er alleen helder water uit komt. Daarna kun je de pad droog draaien met je polijstmachine. Let op dat je dit niet te dicht bij je auto doet, ander kun je hem eerst weer schoon maken.
Een hele goede andere manier is door gebruik te maken van een speciale polijst pad reiniger. De Vonixx Soult Fast is een pad reiniger die je op de poets pad sprayt, waarna je de pad uitspoelt. De pad is daarna perfect schoon.
Welke soorten poetsschijven en polijstschijven zijn er?
Er zijn meer en meer poetsschijven en polijstschijven op de markt met ieder zijn eigen variaties en eigenschappen. Hieronder vind je een lijst met verschillende soorten pad die je kunt vinden:
- Open cel foam polijstpads
- Gesloten cel foam polijstpads
- Spider polijstpads
- Microvezel polijstpads
- Wollen polijstschijven
- Handmatige poetspads
- Vilt poetsschijven
- Denim poetsschijven
- Thermo polijstpads
- Klei pads
- Orange peel pads
- Lamellen polijstschijven
- Mini polijstpads
En waarschijnlijk is de lijst nog langer. Heb je nog meer suggesties over soorten polijstpads? Stuur ze naar ons toe.
De juiste polijstpads kopen? Shop ze in onze webshop!
Nu je genoeg weet over de verschillende soorten polijstpads wil je natuurlijk aan de slag. Kijk in het menu om de polijstpads van verschillende materialen te kiezen. Gebruik daarnaast de filters om dan ook de juiste formaten voor jouw machine te kiezen. Je heb je nog geen polijstmachine? Dan kun je daarvoor ook bij ons terecht.
Wil je gewoon ontzorgt worden? Kies dan voor een polijstmachine set.