Koplampen

Winnaar Beste Nieuwe Webshop Award 2020

Gratis verzending vanaf € 75,-

Betaal achteraf met AfterPay

Winnaar Beste Nieuwe Webshop Award 2020

Gratis verzending vanaf € 75,-

Betaal achteraf met AfterPay

Als je er op gaat letten zie je pas hoeveel autokoplampen dof en geel zijn. Nu zien we allerlei oplossingen voorbij komen om de koplampen even snel door de APK te krijgen. Maar vaak zie je dat het resultaat maar van korte duur is.

Helaas is er geen magisch middeltje die je koplampen langdurig zo goed als nieuw maakt. Sorry. Er is maar 1 oplossing. Namelijk aan de slag met de juiste spullen. Op die manier kun je weer met heldere koplampen en een mooi lichtbeeld op pad. Wel zo fijn tijdens de donkere dagen.

Wat is de oorzaak van doffe koplampen?

Vroeger waren koplampen van glas. Bij die koplampen zag je eigenlijk nooit dat ze vergeelden of dof werden. Nu hebben alle auto’s kunststoffen koplampen. Om ze te beschermen wordt er een coating aangebracht, vergelijkbaar met de blanke laklaag op de lak. Deze coating verkleurt door de weersinvloeden, UV straling en door vuil. Hierdoor verandert de samenstelling van de coating.

De enige oplossing is het verwijderen van deze coating, de koplampen polijsten en het opnieuw aanbrengen van een bescherming.

Hoe kun je zelf koplampen polijsten?

Allereerst moet je over de drempel heen om met schuurpapier aan je auto te komen. Dat klinkt namelijk erg spannend. Maar als je het goed aanpakt kan er weinig fout gaan.

Het stappenplan voor het schuren en polijsten van de koplampen is als volgt:

Moet het schuren en polijsten van de koplampen machinaal?

Het schuren hoeft niet per se machinaal. De Headlight Polish kit van Koch Chemie zitten speciale schuurschijfjes die je op een bijbehorend schuurblok kun doen. Op die manier kun je egaal en zorgvuldig schuren. Deze schuurschijfjes kunnen ook op een boormachine of polijstmachine met geschikte backingplate gemonteerd worden.

Het polijsten is bijna niet te doen zonder machine. Gebruik hiervoor een boormachine of polijstmachine voor het beste resultaat.

Welke huishoudmiddelen kun je gebruiken om je koplampen helder te maken.

Vaak krijgen we de vraag of de koplampen ook helder gemaakt kunnen worden met tandpasta. Nee dat werkt helaas maar tijdelijk.

WD40 dan? Nee dat is een lapmiddel. De siliconen in de WD40 vullen aangetaste delen tijdelijk op. Maar dat is geen blijvende oplossing. Slechts tot de eerstvolgende regenbui.

Ook koperpoets, Cola en commandant helpen helaas niet voor een langdurig resultaat. Kies daarom voor een professionele koplamp polijstkit.

De koplamp afwerken met blanke lak of een coating?

Wij adviseren over het algemeen om te kiezen voor een goede beschermende coating. De reden is voornamelijk vanuit een praktisch oogpunt bekeken. Mocht je de lampen gedemonteerd hebben en kunnen voorzien van een 2K blanke laklaag is dat perfect.

Wil je echter snel een jarenlange beschermlaag aanbrengen? Dan is een coating of speciale sealant zoals Koch Chemie 1K Nano de perfecte oplossing. Je hebt geen last van spuitnevel, hebt geen afgesloten ruimte nodig en de droogtijd is aanzienlijk korter.

Over Elite Carcare

Bij EliteCarCare.nl vind je poetsspullen van verschillende topmerken. Wij werken met ervaren autopoetsers en detailers die ons helpen bij de selectie van goede producten.  Wil je advies op maat? Neem dan contact op. Wij helpen en adviseren je graag!

  • Zeer ruim assortiment autoproducten van allerlei topmerken
  • Advies nodig? Neem contact op met onze klantenservice