Wil je een glanzende en blinkende lak? Maar wil je niet polijsten? Omdat je de tijd, kennis of ruimte niet hebt? Dan is er een mooi alternatief. Met een glaze kun je de imperfecties in je lak verhullen zodat je toch kunt genieten van die glanzende lak.
Wat is een glaze voor je auto?
Een glaze voor je auto is een krascamouflage die kleine krasjes in de blanke lak en swirls in de lak van een auto opvult en bedekt, waardoor deze er glanzender uitziet. Een glaze is een tijdelijke oplossing voor het wegwerken van onvolkomenheden in de lak en moet vóór het waxen worden aangebracht met een zachte schuim- of microvezelapplicator.
Hoe werkt een glaze?
Glazes zijn ontworpen om kleine onvolkomenheden in de blanke lak op te vullen. Het resultaat is een vlakker oppervlak, zodat het licht gelijkmatiger wordt gereflecteerd en een glanzender uiterlijk krijgt. Hierdoor ontstaat een vergelijkbaar effect als het polijsten van de lak, echter werken ze totaal anders om dit resultaat te bereiken. En bij een glaze is het effect tijdelijk.
Het gebruik van een glaze is eigenlijk een hele slimme manier om de lak van je auto er beter uit te laten zien. Hoe vlakker de blanke lak op uw auto, hoe glanzender de lak eruit zal zien. Vaak zijn de blanke lakken op de meeste auto’s echter helemaal niet vlak en vertonen ze onvolkomenheden, waaronder krassen en zogenaamde swirls. Deze zorgen voor een oneffen oppervlak waardoor het licht niet gelijkmatig weerkaatst. Vaak zijn deze krassen op de blanke lak niet zichtbaar bij normale verlichting. Maar als de lak echter onder fel licht of in direct zonlicht inspecteert, zie je ze heel duidelijk. Ze noemen dit ook wel waskrasjes of spinnewebkrasjes.
Krascamouflases of glazes bevatten vulstoffen die deze blanke lakkrassen en swirl marks in wezen verbergen om dit vlakkere oppervlak te creëren. Dit zorgt voor een tijdelijke oplossing, want zodra de glaze is verwijderd, zijn de krassen weer zichtbaar. Een glaze verwijderen krassen dus niet permanent. Maar ze bedekken ze alleen zodat ze minder zichtbaar zijn, waardoor de illusie van glanzender lakwerk ontstaat. Perfect voor in de showroom of op een auto show.
Is een glaze geschikt als kras camouflage?
Glazes bevatten vulstoffen die deze blanke lakkrassen en swirl marks in wezen verbergen om dit vlakkere oppervlak te creëren. Dit zorgt voor een tijdelijke fix, want zodra het glad is verwijderd, zijn de krassen weer zichtbaar. Dus het is zeker een goede krascamouflage. Echter werkt het niet op krassen die te diep zijn of door de blanke lak heen zijn. Het is puur bedoelt voor de swirls in de lak. Glazus werken alleen op blanke lak krassen. En ze kunnen alleen kleine krasjes in deze laag verbergen. Over het algemeen worden ze gebruikt om het uiterlijk van glanzendere lak te geven, omdat ze ongelooflijk oppervlakkige krassen gladstrijken. Het dekt echter slechts zeer kleine beschadigingen. Verwacht dus geen TellSell-achtige wonderen als je een glaze gebruikt.
Hoe breng je een glaze aan?
Er zijn twee manieren om een glaze laag op de lak van uw auto aan te brengen: met de hand of machinaal. Het algemene proces blijft hetzelfde voor elke methode:
- Breng de glaze dun en gelijkmatig aan over de lak
- Wacht tot het droog is volgens de instructies van de fabrikant (meestal 5-10 minuten)
- Wrijf voorzichtig weg met een zachte, schone en pluche microvezeldoek.
Het is een heel eenvoudig proces dat in totaal slechts ongeveer 20 minuten voor de hele auto zou moeten duren.
Als je het glazuur met de hand aanbrengt, gebruik dan een zacht schuim- of microvezel-applicatorpad.
Als je machinaal aanbrengt, dan kun je een excentrische polijstmachine gebruiken. Gebruik geen roterende polijstmachine, dit zal te veel warmte en wrijving veroorzaken en kan een deel van de blanke lak verwijderen.
Gebruik een zachte foampad en een lage snelheid om het glaze gelijkmatig aan te brengen. Prime de pad eerst door deze te bedekken met een dunne laag glaze en voeg vervolgens 3-5 druppels toe aan de pad om een gedeelte te bedekken, bijvoorbeeld de helft van de kap.
Onthoud dat minder is meer bij de meeste producten. Een dikke laag product zal niet helpen om meer schade te vullen. Breng dus een dunne en gelijkmatige laag aan voor het beste resultaat en om het resterende overtollige materiaal gemakkelijker weg te poetsen.
Wil je de glaze echt grondig aanbrengen, dan kun je een tweede laag gebruiken. Het zal echter geen enorm effect hebben, aangezien de eerste laag waarschijnlijk de meeste schade heeft opgevuld.
Wanneer gebruik je een glaze?
Een glaze moet worden aangebracht voordat een wax of sealant op het lakwerk wordt aangebracht. Het is een goed idee om de krascamouflage aan te brengen na grondig wassen en chemisch ontsmetten (met ijzerafval en teerverwijderaars) voor de best mogelijke resultaten.
Je kunt na het kleien ook een glaze gebruiken om de onvolkomenheden (marring), veroorzaakt door het kleiproces, op te vullen.
Voor en nadelen van glazes
De voordelen van een glaze zijn:
- Ze vullen zeer kleine onvolkomenheden in de blanke lak op
- Creëren een glanzender uitziend oppervlak
- Perfect als je niet wilt polijsten.
- Maakt het waxen makkelijker.
- Perfect voor showrooms en auto shows.
Nadelen van een glaze:
- Ze kunnen geen krassen permanent verwijderen
- Ze dekken diepe krassen in de blanke lak of basislak af
- Ze bieden geen extra bescherming van de blanke lak. Een beschermlaag is nodig
- Ze verminderen de standtijd van de toplaag
Het is belangrijk om hier rekening mee te houden om een glazeeerlijk te kunnen beoordelen. Ze zijn eenvoudigweg ontworpen om glanzender lakwerk te creëren, niet om permanent krassen te verwijderen of de afwerking te beschermen.