Autobekleding is onderhevig aan dagelijkse belasting, van gemorste drankjes tot vuil van buiten. Als je huisdieren of kinderen hebt, weet je al helemaal waar we het over hebben.
Door een beschermende barrière te vormen, helpt de coating tegen vuil, vlekken en morsen die de stof of het materiaal na verloop van tijd kunnen beschadigen. Dit doen we door de bekleding te impregneren.
Maar wat is het nou eigenlijk? En hoe pak je dit aan? We behandelen het hier.
Wat is impregneren precies?
Laten we beginnen met de basisvraag; Wat is het?
Eenvoudig gezegd is impregneren het doordringen van een materiaal met een andere stof. In dit geval dus een coating aanbrengen in de bekleding om het te beschermen tegen beschadigingen en vlekken
Hiermee willen we de levensduur van een product te verlengen, zodat het langer meegaat én beter er mooi uit blijft zien.
De bekleding van je auto moet normaal gesproken de hele levensduur van de auto meegaan zonder vervangen te worden. Stoffen bekleding en dakbekleding zijn gemakkelijker in goede staat te houden als ze regelmatig worden schoongemaakt.
Het beschermen kan worden gedaan met behulp van een impregneerspray of impregneermiddel. Deze producten worden meestal gemaakt van een waterafstotend middel dat in het materiaal dringt en het beschermt tegen vocht en vuil. Zonder dat het de uitstraling van het textiel verandert. Dat is natuurlijk ook belangrijk.
Waarom jij jouw autobekleding moet impregneren?
Een voor de hand liggend feit is dat schone stoelen, deurbekleding en dakbekleding er netjes en verzorgd uitziet. Maar onderzoek wijst zelfs uit dat schone bekleding goed is voor de gezondheid.
Vuil dat zich in de loop der jaren heeft opgehoopt, bevat vaak mijten en bacteriën, die vooral schadelijk zijn voor mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Bovendien zorgt stof op de stoelen ervoor dat de ramen beslaan, wat bestuurders het hele jaar door irriteert. Bovendien stinkt verwaarloosde bekleding vaak, wat zelfs op uw kleding kan overgaan. Wie wil er nou zo reizen?
Autobekleding is onderhevig aan dagelijkse belasting, van gemorste drankjes tot vuil van buiten. Als je huisdieren, kinderen of een iets te gezellige vriendengroep hebt, weet je al helemaal wat we bedoelen.
Het impregneren van je autobekleding heeft verschillende voordelen, zoals:
- Vlekpreventie: Een textiel coating creëert een beschermende laag op je bekleding waardoor vloeistoffen niet meteen in de stof trekken, wat vlekken voorkomt.
- Behoud van frisheid: De coating helpt om nare geuren te voorkomen, waardoor je auto altijd fris ruikt.
- Verlenging van levensduur: Door je autobekleding te impregneren, verminder je slijtage en verleng je de levensduur van de bekleding.
- Eenvoudig onderhoud: Met een impregneercoating hoef je zich geen zorgen te maken over regelmatige reiniging of het gebruik van agressieve chemicaliën om de bekleding van je auto schoon te houden; de bekleding is eenvoudig te onderhouden met een simpele schoonmaakbeurt
- Het lijkt netjes: Een impregneerlaag geeft de bekleding van je auto een fris en schoon uiterlijk dat lang meegaat. Het helpt ook om de kleur en levendigheid van het materiaal of de stof te beschermen door een barrière te vormen tegen vervaging door blootstelling aan de zon en andere omgevingsfactoren.
Wist je daarnaast dat het impregneren van meubels niet alleen als voordeel heeft dat ze vuil en waterafstotend worden maar ook de opbouw van statische lading wordt verminderd. Als een stof gemakkelijk statische lading opbouwt kan het ervoor zorgen dat je elektrische schokjes krijgt bij het aanraken van bijvoorbeeld je bank. Ook hondenharen, kattenharen zullen sneller aangetrokken worden door de stof. Door de vezels van je bank te impregneren impregneerspray, zorg je ervoor dat de oppervlakte-energie wordt verlaagd. Hierdoor wordt er minder snel statische elektriciteit opgebouwd. Dus het impregneren van bekleding is niet alleen goed bij je auto bekleding, maar ook in je huis.
Zo moet jij jouw autobekleding impregneren
Het impregneren van autobekleding is geen ingewikkelde taak en kan gemakkelijk thuis worden gedaan. Volg deze stappen om je autobekleding effectief te impregneren:
Test de stof
Schudt de fles goed en test het product op een onopvallend deel. Kijk of de stof geen reactie geeft op het middel
Spray!
Spray het middel vanaf zo'n 10 cm afstand, in licht overlappende banen, op de stof. Doe dit in een dambord patroon.
Wacht..
Wacht zo'n 16 tot 24 uur tot de coating droog en uitgedampt is. De ideale temperatuur is tussen de 18 en 28 graden.
Beoordeel
Spray wat water op de stof en beoordeel of de afstotendheid voldoende is. Een tweede laag aanbrengen kan nodig zijn.
- Stap 1: Reinig je bekleding! Begin met een grondige reiniging van je autobekleding. Stofzuig goed en verwijder eventuele vlekken met een geschikt reinigingsmiddel. Hierdoor weet je zeker dat je met een schone en vetvrije bekleding begint. Dit komt de hechting van het impregneermiddel ten goede. Aanbevolen producten zijn Koch Chemie Mzr en Elite Detailer Textile Hard.
- Stap 2: Kies de juiste impregneerspray. Zo is er verschil tussen de spray die je voor je cabriodak gebruikt en die impregneerspray die we hier gebruiken. Dit komt omdat de omstandigheden waarmee autobekleding en cabriodaken te maken hebben verschillen. Een product dat voor beide doeleinden gebruikt kan worden is Detailing Kingdom Fabric Repel.
- Stap 3: Spuit de impregneerspray gelijkmatig over het oppervlak van de bekleding. Zorg ervoor dat je alle delen bedekt, inclusief de stoelen, vloermatten en deurpanelen. Wrijf dit na met een applicator of borstel om het product gelijkmatige te verspreiden.
- Stap 4: Laat de autobekleding volledig drogen voordat je weer in de auto stapt. Dit zorgt ervoor dat de coating goed hecht aan de stof. De droogtijd is zo’n 16 tot 24 uur bij een temperatuur van boven de 18 graden.
- Stap 5: Controleer de waterdichtheid door een paar druppels water op de bekleding te laten vallen. Als het water parelt en niet in de stof trekt, is je impregneerbehandeling geslaagd.
Zorg dus dat als je dat in de auto gaat aanbrengen je alles waar je die impregneer niet op wil hebben afplakt.
Bekijk ook onze video voor een gedetailleerde beschrijving van het impregneerproces
Veelgestelde vragen over het impregneren
We adviseren altijd om de behandelde ondergronden in ieder geval 16 tot 24 uur te laten drogen. Na een uur of 3, 4 voelt de stof droog aan, maar de formule moet langer drogen en uitdampen. Doe dit in een geventileerde omgeving.
Als we kijken naar de Koch chemie St0.01 geeft die een standtijd van 24 maanden. Ook de DK Fabric Repel kan 1 tot 2 jaar standtijd hebben. We adviseren zelf altijd om jaarlijks de behandeling te herhalen.
Uiteraard! Nu hebben deze onderdelen te maken met andere factoren dan bijvoorbeeld je bank of je stoel. UV straling, regen en vuil zijn de grootste vijanden. Wat dacht je van schimmel en algen. De Koch Chemie Cabriodakverzegeling en de Detailing Kingdom Fabric Repel zijn specifiek ontworpen om ook hier goed tegen bestand te zijn.
Zoals met veel coatings en chemicaliën is het verstandig om het product in een goed geventileerde omgeving te verwerken en te laten drogen. Na de droogtijd is er geen schadelijke stof meer aanwezig.
De textielcoatings uit ons assortiment zijn niet-giftige effectieve middelen die gebruikt kunnen worden op zowel natuurlijke vezels ( denk aan katoen/ linnen) als synthetische vezels (nylon/ polyester / polyamide. Ook een combinatie van natuurlijke en synthetische vezels kunnen behandeld worden. In vrijwel alle auto’s gaat het om synthetische vezels. Dit geeft geen problemen.
Ook alcantara kan worden beschermt met deze middelen.
Voor de meeste standaard stoffering en stoffen oppervlakken raden wij aan om 100 ml stofbeschermer per vierkante meter (M²) oppervlak te gebruiken. Het hoeft niet exact te zijn, zorg er gewoon voor dat de stof verzadigd is met het product.
Wij raden aan om het product lichtjes te sprayen en het vervolgens voorzichtig in de vezels te agiteren met een zachte, schone doek, applicator of borstel.
Sommige stoffen vereisen een tweede laag product die moet worden aangebracht met een extra 100 ml per M² binnen 30 minuten na de eerste toepassing.
Denk hierbij aan:
- Zware of dikke stoffen, omdat deze doorgaans meer absorberend zijn, zoals zwaar linnen.
- Gestructureerde stoffen of materialen, zoals geweven stoffen waarbij de weefstructuur bijzonder goed zichtbaar is, zoals tapijten en vloerkleden.